Skip to content

Het beste voor úw dier, persoonlijk advies en alles voor dier, hobby en tuin.

Janssen Diervoeders is een familiebedrijf gevestigd te Nederweert, waar op dit moment de 3e generatie aan het roer staat. Onder strenge kwaliteitseisen worden hier sinds 1919 voeders samengesteld en verkocht.

Jarenlange ervaring gecombineerd met de kennis van nu zorgen ervoor dat Janssen kwalitatief hoogstaande voeders afleverd, afgestemd op de specifieke behoeftes van uw paard, kip, varken, rundvee, hond of ander (hobby)dier.

Wij zorgen ervoor dat al uw voeders, netjes voor u in de auto geladen word.

Heeft u vragen over de voeding van uw dier? Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u professioneel advies. Onze jarenlange ervaring en kennis maken ons tot specialist op het gebied van dierenvoeding. Bel ons gerust. Wij helpen u graag om de gezondheid van uw dier weer op peil te krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan allergieën, speciale voeding voor drachtige en/of zogende merries en topvoeding voor sportpaarden.

In onze winkel in Nederweert bieden we u tevens een ruim assortiment artikelen voor uw dieren als ook tuinbenodigdheden en bijvoorbeeld afrastering voor uw weiland, (kunst) meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Ons personeel voorziet u graag van antwoorden op al uw vragen op dit gebied.

De geschiedenis van de St. Joseph Molen en Janssen Diervoeders

In 1919 kocht Peter Jan Mathijs Janssen de St. Joseph molen van dhr. Leo van Heugten. Janssen breidde het bedrijf op Kreijel in de loop der jaren verder uit en verving onder andere de zuiggasmotor door een elektromotor, die op de luizolder stond. In het midden van de jaren ’20 liet Janssen de binnenroede door molenmaker Quist uit Nijmegen van zelfzwichting voorzien; hierbij werd de as doorboord. Op de steenzolder stond in de vooroorlogse jaren nog een koekenbreker met een houten frame. De aandrijving vond door een stalen as met een riem plaats. De as was voorzien van een sterwiel, dat in de kammen van het spoorwiel kon worden geschoven. In 1959 kochten de zonen Frans, Harrie en Guull de windmolen van hun vader.

De drie windmolens, staande in het buurtschap Kreijel en het kerkdorp Ospel, bleef totale vernieling door de Duitse Sprengkommandos bespaard. De door beschietingen opgelopen schade werd in de tweede helft van de jaren veertig door de molenmakers Adriaens uit Weert hersteld. De St. Josephmolen kreeg toen een nieuw Engels kruiwerk onder de kap. De kap en het gangwerk werden hersteld en de wieken voorzien van het stroomlijnsysteem Van Bussel. De molen heeft als bijzonderheid een tot op de vloer van de steenzolder lopende koning, een constructie overigens, die bij overkruien van de kap problemen kan geven.

In het begin van de jaren zestig begonnen grote veranderingen op veevoedersgebied vaste vorm te krijgen en het leek er aanvankelijk op dat ook de St. Josephmolen zou worden ontmanteld. De drie gebroeders Janssen, die de windmolen van hun vader hadden overgenomen en handel dreven onder firmanaam M. Janssen & Zn. wilden de productie van veevoeders uitbreiden en in de molen opslagsilo’s onderbrengen. Uiteindelijk vonden deze plannen geen doorgang.

Hoewel de molen omstreeks 1970 in een slechte staat verkeerde, werd toestemming tot restauratie gegeven. In plaats van de bouw van hoge silo’s bij de molen werd een oplossing gevonden in de plaatsing van lage plaatijzeren silo’s bij het bedrijfsgebouw, waarin het maal- en mengproces plaats vindt en de eindproducten werden opgeslagen en verhandeld.

De omvangrijke restauratie werd in de jaren 1978 en 1979 uitgevoerd door de firma Gebr. Adriaens uit Weert. Daarmee was de laatste windmolen van Nederweert, die eventueel nog een maalfunctie kan hebben, gered. De restauratie betrof het staande werk, zoals de romp, de steunmuur, die de molenberg geheel omgeeft, de poort, deuren en ramen, de kap met de windpeluw, de spruiten en de staart, zolders met trappen ne verder de maalinrichting.

Op 14 juli 1979 werd de restauratie met een feestelijke opening afgesloten.